Fereastra Cora – Trăinicie. Plus economie.

Geam termoizolant si tamplarie PVC –intrebari frecvente

PVC-ul extrudat este un material extrem de durabil, ceea ce il recomanda ca o alegere buna in fata altor materiale precum aluminiu sau lemnul. Competitia s-a transat in favoarea PVC-ului, astfel 70% din piata europeana este ocupata de acesta. Printre beneficiile ferestrelor din PVC afla : rezistenta la oxizi, baze, saruri, alcooluri, grasimi, uleiuri, ploaie, o excelenta rezistenta la imbatranire, intretinere usoara, izolare termica, izolare fonica, reciclabil 100%

Generic termopan reprezinta un geam termoizolant format din doua sau mai multe foi de sticla intre ele aflindu-se baghete de aluminiu. In interiorul baghetei geamului termoizolant se afla granule de siliporit cu rolul de a absorbi umezeala. Fixarea baghetei intre cele doua foi de sticla ale geamului termoizolant se face cu pasta butilica (sigilarea I). Sigilarea finala (a II-a) perfect etansa a geamului termoizolant se face cu un material bicomponent – polisulfid. Apa cu care este spalat geamul inaintea sigilarii este trecuta printr-un proces de osmoza devenind microbiologic pura. De asemenea usacarea in urma spalarii se face cu un aer filtrat.

Geamul termopan este un geam termoizolant prin definitie. Comparata cu o fereastra obisnuita, o ferestra PVC cu geam temopan are un coeficient de transfer termic de 3 ori mai bun. Capacitatea de izolare este influentata de numarul de camere ale profilului, tipul de geam (float sau Low-E) si gazul inert aflat intre cele doua geamuri. Un coeficient recomandat este in jurul valorii de 1,3 – 1,5 W/mpK si se obtine pentru o fereastra executata din profile cu 5 camere cu adincime de 72mm si folosind un geam dublu cu o foaie de Low-E si insertie de argon

O sa incepem cu o observatie: un metru patrat este o suprafata care poate avea laturile 1×1, 0.5×2, 0,25×4 etc., perimetrele fiind de 4m, 5m, respectiv 8,5m, deci in primul caz folosim 4 metri liniari de material, in al doilea 5 metri, iar in al treilea 8,5 metri pentru aceeasi suprafata de 1 metru patrat. Este clar deci ca nu putem vorbi de un calcul la metru patrat. Totusi, putem sa spunem ce influenteaza pretul: forma, configuratia, tipul deschiderilor, numarul de camere ale profilului, tipul geamului, feroneria. Estimativ, putem spune ca un pret mediu intre 50-70 Euro / mp + TVA.

Condensul apare pe suprafata interioara a geamului termoizolant si are ca si cauza surplusul de umiditate din incapere. Depinde in mare masura de temperatura camerei. Aerul cald retine umiditate, aerul rece o cedeaza, deobicei pe cele mai reci suprafete intalnite. Deci, sursa de umiditate poate fi aerul respirat, de la gatit, de la spalatul rufelor, udatul florilor etc. Astfel, un metru cub de aer la 0 grade poate sa contina pana la 5 grame vapori de apa la 20 de grade va contine 17 grame, iar la 30 de grade 30 de grame. Este evident ca racirea aerului aduce un surplus de apa materializat in condens pe suprafata mai rece a geamului.

Solutia este aerisirea incaperii.

Observatii : sursa de umiditate este de foarte multe ori ascunsa, existind constructii care permit accesul de umiditate din exterior prin anvelopa cladirii

De exemplu, daca vom confectiona aceeasi fereastra din profile cu 3, 5 respectiv 6 camere, pastrind acelasi geam vom avea pentru eficienta energetica trei valori diferite de genul: 1,7 W/mpK, 1,5 W/mpK, respectiv 1,3 W/mpK, adica putem avea o imbunatatire cu pina la 30% a eficientei energetice a geamului termoizolant.

Geamul termopan (termoizolant) nu poate fi vitrat pentru ca in acest caz geamurile s-ar sparge datorita diferentei de presiune. In interior poate fi aer uscat sau gaze inerte, de obicei argon. Acesta poate rezista in interiorul geamului termopan pana la 20 de ani.

Este un geam tratat cu un strat de ioni de argint (termoizolant), care are proprietatea de a reflecta radiatia termica, obtinandu-se astfel un coeficient de transfer termic redus.